Som väl de flesta känner till tog styrelsen 2016 beslutet att låta röja ett stort område mellan Anders-husen och stranden så att vi kunde få till en bättre havskontakt. Tidigare hade man ju behövt gå upp på balkongen för att få en liten glimt av havet. Vår fina tomt med 140 m strand där mitt emot Dagö borde ha mer potential än så, det tyckte många av oss.

Under vintern har så Kristo Hänni gjort ett stort jobb med röjningen efter våra anvisningar och avverkat och bränt täta buskage av vresiga enbuskar och ett antal småtallar på ett område större än en hektar ner mot havet och lite kring Lill-Anders och Fanders.

Vi, alltså Märta och Hans, valde att göra vår årliga Ormsöresa i månadsskiftet juni-juli. Vi var förstås nyfikna på hur röjningen med resulterande havsutsikt tog sig ut i verkligheten och inte bara på Jonnes foto, men lika mycket ville vi än en gång uppleva den enorma blomsterprakt som den här årstiden brukade bjuda på kring husen och ner mot havet. Och vi skulle inte bli besvikna – tvärtom!

Vi parkerade vår ”Tiguan” alldeles intill Andershuset och klev försiktigt ut för att inte i onödan trampa ner för mycket av det hav av prästkragar, nävor, vitmora och inte minst smultronblom som klädde hela tomten kring husen. När vi sedan tittade ner mot stranden och havet så var det lätt att se att Fällarholmens fina ställe nu verkligen fått en helt ny dimension. Nu upplevde vi verkligen att vi befann oss på en havstomt. Ett antal små öar av ansade och uppstammade enar och en och annan mindre tall hade sparats på röjningen så som vi bestämt och det samlade resultatet var utmärkt, tyckte vi. Det hade redan grott massor av smultronplantor, åkerbär och nävor på en del av de nyröjda ytorna och vi kunde också hitta många bestånd av nattviol. Man behövde inte vara biolog för att inse att redan nästa sommar har de delar av röjningen, där marken fortfarande var ganska kal, förädlats till en veritabel blomsteräng.

Nere på stranden, som den här gången på grund av högvatten var ganska smal, fanns det som vanligt mycket strandkål, blommande åkerbär och små fält av gul renfana och sedum.

Vi hade en fin vecka med växlande väder och inte en endaste bromsusling. Gjorde förstås de vanliga besöken hos Valvi i kommunhuset och hos Ella-Mall för en utsökt trerätters middag och en dryg halvtimmes samtal om vad som på ön tilldragit sig eller är på gång. Vi hann också med två besök på krogen, visit på hembygdsgården och ett samtal med Lea och Kristo Hännis om några tallar intill Andershusen som Kristo ännu inte tagit bort, men som ingick i åtagandet.

Nu önskar vi verkligen att många fler får tillfälle att njuta av vårt ”nya” Kadakavälu ( estniska för enbuskmark ) som nu med ett så lyckat resultat blivit kvitt en stor del av sin vresiga och småtaggiga beklädnad.

Hans skrev
bloggen den 23 juli 2017.