En klunga av tre hus förtjänar väl kanske inte riktigt att kallas en by, men byarna på Ormsö är ju inte så stora. Hur som helst, tre hus är det nu på Kadakavälu och en fin gårdspump därtill. Det är härligt att se hur projektet undan för undan utvecklas och hur allt förbättras. Att så många händer bidrar är en extra krydda i sammanhanget. Nu bor man ju riktigt bekvämt där ute i ene-marken. Och vattnet från pumpen, vilken lyx! Ganska klart och hyggligt gott dessutom efter några pumptag.

I september 2010 har ett gäng med Sven, Kristina, Hans, Märta och Lena röjt en passage från husen ner mot strandängarna. Några solcellsskymmande tallar fälldes också och förpassades till vedreserven. Återstår att kapa en och annan uppstickande snubbelrot, men en fin passage blev det genom den täta enedjungeln direkt ner till de vackraste av våra strandängar. Kapade buskar har lagts på tre stora högar för senare bränning. Jonne är informerad.

Vår roddbåt är också installerad, låst och vinterförvarad i lä bakom strandvallen med en press som skydd mot den kärva vintern. Årorna finns förstås i Fanders tillsammans med några redskap för marint födosök.

Anders har fått en mycket kraftigare kabel till batterimatningen från solcellerna (svåra balansakter på taket krävdes), bättre belysning i storstugan och ett antal upphängningsanordningar för kläder. Dörrmattor i de estniska färgerna finns nu också att trampa på. En del bra köksattrialjer har också kommit till.

På önskelistan för kommande år står nu bl.a. bänken med gasolförvaring, duschanordning utomhus, jordkällare och träbryggor framför dörrarna till Lill-Anders och Fanders. Projektet rullar alltså vidare, om också kanske i litet lugnare takt med plats för mer tid att bara njuta.

F.ö. skvallrade ryktena på ön tydligt om att planerna på vindkraft syns vara skrinlagda. Öns innevånare gjorde tummen ner på ett stormöte i somras. Bra!

Efter fyra fina dagar med bl.a. ett par promenader i svampskogen med blandat resultat avslutade vi vårt sköna besök med en signatur i gästboken och rullade sömndruckna iväg längs ”Ormsö autobahn” mot 08.05-färjan vid Sviby hamn.

Hans skrev bloggen