Märta & Hans och Kristina & Sven hade åtagit sig att vara på Ormsö när hus- och materialleveranserna anlände och att bygga friggegrunden.

Efter att ha tagit oss ett par fina semesterdar i Pärnu och på Saaremaa (Ösel alltså ). Där logerade vi lantligt på en fårfarm. Det blev besök i huvudorten Kurressare och förstås vid den kända meteorkratern mitt på ön. Semesterdelen av resan var nu över.

Efter att ha tillbringat någon timme på ett nyupptäckt trevligt cafe´i Haapsalu nära den gamla stadsmuren, siktade vi in oss på broneringsfilen vid färjeläget i Ruhikula. Vi skulle tillbringa 4 dagar på Ormsö, söndag – onsdag, boende hos Valvi i Hullo, där vi skulle få logera i bastuhuset för oss själva.

Bilen var lastad med ca 75 kg spik, skruv, fogskum och andra småting från Räfsnäs Såg och på biltaket var nogsamt inpackat det partytält som var avsett att veckan därpå förgylla vistelsen för det estniska montageteamet under eventuella stunder med regn där ute på Kadakavälu.

Vägen på Holmen var precis som vi beställt reparerad och riktigt skaplig. Vår tomt och den sista vägen upp dit var en veritabel blomsteräng. Den innehöll alla de kalkälskande blomster som man kan tänka sig vara noterade i floran: prästkrage, blåklocka, blodnäva, gulmåra, för att bara nämna några. Samma prakt var det längs rågången ner mot havet. Fantastiskt!

Och det fanns hur mycket halvmogna smultron som helst i de nära omgivningarna. Sven tog foton på härligheterna.

På söndagen skulle partytältet sättas upp, var det tänkt. Men efter så där en dryg timmes jobb fann vi att fel tältduk var medlevererad. Den vi nu med viss möda hade tagit ut till byggplatsen var en halv meter för kort på ett par ledder. Vi försökte fuska till en lösning på problemet men konstaterade efter ytterligare någon timme att inget var att göra, så tältet återförpackades och fick vila på vår gamla brädhög från förra året.

På måndagen påbörjades arbetet med grunden till friggeboden ( eller garden house som leverantören så käckt kallade det på leveranssedeln )

Jonne hade tagit bort rötter, jord och sten på den bestämda byggplatsen så vi kunde ägna oss åt diagonalmått och andra finurligheter för att få de första Lecastenarna på plats och väl avvägda.

På eftermiddagen anlände lastbilen med materialet från Sambla. Ankomsten till tomten var tyvärr helsynkroniserad med en tung åskskur så både Sven och Hans blev synnerligen väl badade vid avlastningen.

Efter avstämning med Jonne på måndagskvällen beslöts att det skulle falla på vår lott att möta lastbilen med husleveransen vid Sviby brygga på tisdagsförmiddagen medan Jonne och föraren av hjullastaren skulle förbereda lossningen vid Bussby.

Allt gick bra så när som på en punktering på hjullastaren i nästsista lyftet med hithörande konsekvenser, vilka turligt nog visade sig vara ganska begränsade. Sven dokumenterde hela tiden flitigt med sin fina Pentax-kamera.

Onsdagen ägnade vi åt friggegrunden med avbrott för korvgrillnig medan damerna solade “utvikta” på en pressenning. Den fina blomsterängen var nu delvis massakrerad av transporterna och lär väl bli det ännu mer under byggnationens lopp.

Ingen fara dock – nästa år är nog ängen uppvuxen igen där kring huset.

Farfar och tillika gammelfarfar Anders grav besökte vi också och prydde den med blomster. Vi hann dessutom med att besöka Elle-Mall , grannen Miebs på Holmen och ta några längd- och höjdmått på “Morfars-tomten” i Hullo innan det blev dags att på torsdagsmorgonen ta morgonfärjan för hemfärden.

Den 15 juli räknar vi med att huset “Anders” kommer att stå där på tomten på Kadakavälu! Spännande!

Hans skrev bloggen och några av Svens foton dyker väl också upp på hemsidan.